Text: Sara Swedenmark
Foto: Katja Kristoferson

Vem man än pratar med i Klövsjö kommer ordet fäbod förr eller senare att nämnas. De sommarvisten som på andra ställen är övergivna sedan länge är närvarande här. Inte så att alla har kor och alla åker dit med sina djur, men från vissa gårdar betar djuren på skogen. Anna Einebrant väljer att bo på fäboden med sina kvigor under sommaren.
Stephen Palosaari och Leif Engman flyttade hit från södra Sverige för att kunna ha sina fjällkor på fäbodbete. Sedan blev de kvar och driver framgångsrikt Kullens gårdsmejeri.
Men hos Olssons är fäboddriften i högsta grad en aktiv del av jordbruket. De använder två fäbodar, en vår och höst dit tankbilen från mejeriet når fram och kan hämta mjölk, en annan under sommaren då hela familjen deltar i fäbodarbetet. Av mjölken gör de då smör och ost. Korna vet själv när det är dags att gå, den kunskapen är nedärvd i flocken.
Klövsjö är inget fornminne. På några år har det växt fram flera företag som arbetar med mat. En positiv spiral som på ett sätt började med Kullens gårdsmejeri. De vågade satsa på platsen och på framtiden och deras anda fick andra att ta steg. Erika Dillner och Nathalie Persson satsade på ett stenugnsbageri längst ner i byn. Längre upp på sluttningen fick bryggaren Jan Zachrisson fart på sitt ölbryggeri, som finns i fjöset där korna tidigare stod. Det ena gav det andra och nu är Zachrissons gård en del av ett internationellt nätverk av gårdsmuséer och har egen restaurang. Kullen behövde med tiden mer getmjölk till efterfrågade ostar och grannarna Patrik Nilsson och Karin Ryder har sedan dess getter, där mjölken levereras till ostmakarna.

Många av kunderna är turister, på genomresa eller besökare från närliggande turistanläggningar. Den positiva spiral som råder i byn är möjlig tack vare cirkulationen av människor och inte allmängiltig för hela regionen. Men just nu och just där fortsätter spiralen uppåt.
På ett sätt knyts allt ihop när vi under en sommardag först kan äta lunch på Humleliret. Tortillas och kött med smaker från Mexico, serverad med öl som är bryggd inom de timrade väggarna. På kvällen bjuds vi till bords på Annas fäbod. Tunnbröd, ost och marinerat kött, det som var vanligt då fäbodlivet var en levande kultur. Två tallrikar från olika kulturer och tider, som tillsammans blir en bild av Klövsjö.